Welke dimmer heb ik nodig voor LED?

Dimmers zijn er in vele soorten en maten. Er zijn dimmers voor gloeilampen, halogeenlampen en LED lampen. Als je LED lampen wilt dimmen, kies dan voor een LED dimmer. Je kunt LED lampen ook dimmen met een andere dimmer maar dat werkt niet altijd even goed. De lampen gaan knipperen en de lange levensduur gaat verloren. Let wel op: niet alle LED lampen kunnen gedimd worden! Als je nieuwe lampen koopt, dan staat het veelal op de verpakking aangegeven. Heb je al bestaande lampen? Dan is het soms moeilijk te zien aan de buitenkant of de lamp dimbaar is. Verder is het heel belangrijk om te kijken naar de dim range van de dimmer, bijvoorbeeld 5 Watt – 300 Watt. Dit houdt in dat er minimaal 5 Watt en maximaal 300 Watt led lampen gedimd kunnen worden op één dimmer.

Ik koop nieuwe LED lampen. Welke dimmer kies ik?

Indien je nog LED lampen moet aanschaffen is het raadzaam om direct dimbare LED lampen met een goede dimbare driver aan te schaffen. LED lampen met 230V hebben de driver in de lampvoet of fitting verwerkt. Bekijk al onze losse dimbare LED lampen.

 LED lampen op laagspanning hebben een trafo, ook wel externe driver nodig. De driver zorgt ervoor dat de lamp van de juiste hoeveelheid voeding wordt voorzien. Dit is gemakkelijk te berekenen aan de hand van het volgende voorbeeld:

  • Totale wattage van de lichtbron x 1.2 (20% overcapaciteit) = minimale wattage voor de led driver/voeding.

Zorg er voor dat je een dimbare driver besteld, om de led lampen goed te kunnen dimmen.

Naast losse dimbare LED lampjes zijn er ook complete armaturen beschikbaar, inclusief dimbare LED’s. Bij het normaal dimmen van LED lampen verlaag je de hoeveelheid licht. Er gebeurt niets met de kleurtemperatuur. Er zijn ook speciale dimbare LED lampen en armaturen te verkrijgen die dat wel kunnen. Door de dim tot warm functie kun je ook de kleurtemperatuur dimmen, bijvoorbeeld van 3000k tot 2100k. Dit geeft een warme sfeer. Ideaal voor de woonkamer of gebruik in een restaurant.
Bekijk de dim to warm LED’s.

Ik heb al LED lampen hangen. Welke dimmer heb ik nodig?

Zijn je bestaande LED’s dimbaar? Mooi. Kijk dan of ze fase aan- of afsnijding hebben. Dit zijn twee verschillende dimtechnieken. Op de verpakking van de lamp staat dit in de meeste gevallen duidelijk aangegeven. Vervolgens kies je dan een LED dimmer met dezelfde dimtechniek. Als de dimtechniek niet wordt benoemd maar de lamp is wel dimbaar is het ook mogelijk om een RLC dimmer te gebruiken. Deze is geschikt voor beide technieken.

Hoe kun je een LED lamp dimmen?

Dimmen kan op verschillende manieren. Via bijvoorbeeld een draaiknopdimmer, een afstandsbediening, een wanddimmer en zelfs via een app op je smartphone. Voor draadloze besturing is het raadzaam om een controller aan te schaffen. De controller maakt het mogelijk om op afstand de lamp te besturen. Kom je ergens niet uit of heb je vragen? Neem dan gerust contact op met één van onze lichtadviseurs. Zij helpen je graag verder.

Contact
Openingstijden