Wat is Kelvin (kleurtemperatuur)?

De kleurtemperatuur van een lichtbron wordt aangeduid in K, Kelvin. Deze waarde geeft aan welke kleur licht een lichtbron uitstraalt. Een lichtbron bestaat uit een witte lichtkleur. Dit kan variëren van extra warm wit licht tot daglicht. Hierbij dien je te kijken naar de hoeveelheid Kelvin. Hoe lager de waarde hoe warmer de lichtkleurtemperatuur.

Wanneer gebruik je welke kleurtemperatuur?

Om de juiste kleurtemperatuur te bepalen is het handig om te kijken naar de functionaliteit van de ruimte. Is de ruimte voor ontspanning, wordt er gewerkt of gewinkeld? Of dient er een bepaald product uitgelicht te worden? De kleurtemperatuur bepaalt mede de uitstraling van een product of object en heeft zelf invloed op de prestaties en de gemoedstoestand van een mens. Zo kies je in een woonkamer voor een warmere kleurtemperatuur om het gevoel van ontspanning te creëren en kies je voor een heldere kleurtemperatuur in een klaslokaal om de concentratie te verhogen.

Kelvin waarden

  • Extra warm wit – 2700k (huiskamers, hotelkamers, sfeerverlichting restaurants)
  • Warm wit – 3000K (ontvangsthallen, kleedkamers, winkels)
  • Helder wit – 4000K (kantoren, showrooms, keukens, scholen)
  • Natuurlijk wit – 6500K (architectenbureaus, tekenbureaus, medische ruimtes)

Mocht je nog vragen hebben over welke kleurtemperatuur het beste past in een bepaalde ruimte neem dan eens contact op met een van onze licht adviseurs. Voor het beste resultaat adviseren wij om een 3D lichtplan op maat in te laten tekenen. Dit wordt gedaan door een van onze adviseurs die je graag verder helpt.

Contact
Openingstijden