LED UGR waarde

De term UGR is je vast niet ontgaan in de wereld van LED. UGR is een waarde die de mate van verblinding aangeeft die een lichtbron uitstraalt. In deze blog leggen we je uit wat dat precies inhoudt.

Unified Glare Rating

Afgekort UGR, geeft aan in hoeverre verlichting belastend is. Anders gezegd geeft het aan in welke mate er sprake is van verblinding of lichthinder in een ruimte. In iedere ruimte en op elke (werk)plek straalt een armatuur een bepaalde verblindingswaarde uit en dit kan al snel leiden tot hinder wanneer er onjuiste verlichting ontstaat. Denk hierbij aan een te donkere of overbelichte werkplek, verschillende lichtcontrasten of spiegelingen en verkeerde kleurweergaves. Een geschikte UGR waarde waarborgt de veiligheid ook in een hogere mate.

Direct of indirecte verblinding

Er kan directe verblinding ontstaan als je direct in de lichtbron kijkt. De andere manier van verblinding is indirect door bijvoorbeeld licht dat wordt weerkaatst of gespiegeld. Echter gelden er richtlijnen vanuit Europese aanbevelingen voor binnenverlichting. Dit zijn de NEN-EN 12464-1 normen welke in tabellen als waarde worden weergegeven. De lengte en de breedte van de ruimte is hier ook van belang. Zo zijn er voor vele soorten ruimten specifieke UGR-waarden welke een gemiddelde weergeven. Om er een aantal te benoemen:

  • Kantoor (werk) UGR <19
  • Tekenkamer UGR <16
  • Gangen UGR <28
  • Gemiddeld industrie werk UGR <25

Berekenen UGR waarde

Om te bepalen hoeveel sprake er is van verblinding wordt er een UGR waarde berekent. Het is namelijk zo dat een onjuiste UGR waarde het werk kan beïnvloeden en zelfs een risico kan vormen voor de bedrijfsveiligheid. Het is dan ook van belang om bij het intekenen van je lichtplan rekening te houden met de verschillende UGR waarden. Zo zijn er een aantal factoren die van invloed zijn op deze waarde bepaling. Denk hierbij bijvoorbeeld aan witte muren in de ruimte, deze reflecteren het licht wat men ‘luminantie’ noemt. Daarnaast heeft de ruimte zelf ook invloed op de UGR waarde als de positie van de armaturen zelf.

Heb je last van verblinding? Twijfel je over de kwaliteit van je kantoorverlichting of wil je een ruimte in 1x goed inrichten? Kies dan voor een gratis lichtplan op maat. Wij helpen je graag. Neem vrijblijvend contact op!

Contact
Openingstijden