Wat is CRI?

CRI staat voor Color Rendering Index. Het geeft aan in hoeverre de kleurechtheid afwijkt van de werkelijke kleuren onder een lichtbron. Goede verlichting zorgt ervoor dat er nauwelijks afwijkingen zijn in de kleurweergave. Het object wordt dusdanig belicht dat de kleurechtheid zo hoog mogelijk is. CRI wordt aangegeven in een waarde van 0 tot 100 procent met de aanduiding Ra.

Waar let je op bij CRI?

In principe geldt bij CRI hoe hoger de waarde hoe beter de lichtbron een werkelijke kleur weergeeft. De CRI waarde tussen 80 en 89 zijn geschikt voor bijna alle toepassingen omdat deze lampen een hoge kleurweergave hebben. Als je kijkt naar lampen met een CRI waarde tussen de 90 en 99 Ra dan hebben deze zelfs een uitstekende kleurweergave.

Een zeer nauwkeurige weergave van verlichting is vooral nodig waar de kleurweergave van het object van belang is. Denk hierbij aan winkel etalages, vitrines en bijvoorbeeld spuitcabines. Hier volgen de meest voorkomende CRI-waarden:

  • CRI 90 tot 99 Ra: natuurgetrouwe kleurweergave (etalages, tekenruimtes, galerijen etc.)
  • CRI 80 tot 89 Ra: goede kleurweergave (scholen, kantoren, woningen)
  • CRI 70 tot 79 Ra: zwakke kleurweergave
  • CRI 60 tot 69 Ra: slechte kleurweergave

CRI zegt dus iets over de kleurweergave. Ook kom je vaak de term kleurtemperatuur tegen. Een belangrijk verschil tussen kleurweergave en kleurtemperatuur is dat de kleurtemperatuur de warmte van de lichtkleur van de lichtbron weergeeft, in andere woorden, de sfeer. Het heeft geen invloed op de kleurweergave van de lichtbron zelf.

LED verlichting en CRI

Door de kleurweergave te meten (R1 TOT R8) van acht referentiekleuren wordt de CRI waarde bepaald. Het gemiddelde hiervan is de CRI waarde. Tegenwoordig hebben veel LED lampen een goede tot natuurgetrouwe kleurweergave omdat LED de laatste jaren veel technologische ontwikkelingen heeft ondergaan.

Mocht je er toch niet helemaal uitkomen en vragen hebben over de juiste toepassing van LED lampen bij jou in huis, op kantoor in de je winkel? Neem dan contact met ons op via mail, telefoon of live chat. Onze lichtexperts staan graag voor je klaar om je verder te helpen.

Contact
Openingstijden