LED lampen – soorten en maten op een rijtje

LED’s – Light Emitting Diode – ofwel lichtgevende diodes zijn geen lampen in de klassieke zin van het woord zoals men is gewend. Een LED bevat namelijk geen gloeidraad en werkt bijvoorbeeld niet zoals een conventionele fluorescentielamp of TL lamp. LED verbruikt ook minder energie en straalt minder warmte uit dan een gloei-, spaar- en TL-lamp. LED lichtbronnen heb je in verschillende soorten en maten. Hieronder de meest voorkomende soorten LED lampen op een rijtje.

E27 LED Lampen

E27 LED lampen hebben een grote fitting. De E27 lamp is nagenoeg de meest voorkomende en gangbare maat op de markt. De lamp heeft een schroeffitting van 27 millimeter. E27 staat voor de verbinding tussen het armatuur en de fitting waarbij E staat voor Edison en 27 voor de maat van de schroefdraad. E27 LED lampen zijn verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen, lumen etc. Vaak zijn E27 lampen ook te dimmen, dit staat vermeld bij de specificaties van de lamp. Bekijk alle E27 LED lampen.

E14 LED Lampen

E14 zijn lampen met een dunne schroefdraad waarbij de fitting 14 millimeter bedraagt. Middels de schroefdraad draai je de lamp gemakkelijk en eenvoudig in een armatuur met kleine fitting. E14 LED lampen kunnen uit verschillende vormen bestaan. Zo heb je kaarsvormige LED lampen, kogel lampen, peer lampen en filament LED lampen met E14 fitting. Bekijk alle E14 LED lampen.

GU10 LED Lampen

GU10 LED lampen zijn vrijwel de meest voorkomende en populaire fittingen voor LED spotverlichting. Je kunt de lampvoet herkennen aan de twee pinnen onderaan de lamp. Met een kwartslag (bajonetsluiting) worden ze in de fitting vast geklikt. GU10 LED lampen zijn verkrijgbaar in vele uitvoeringen en ook dimbaar. Ook zijn ze verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen (Kelvin), lumen etc.  Bekijk alle GU10 LED lampen.

GU5.3 – MR16 LED

Deze LED spot is een ideale en zuinige vervanging voor een halogeenspot. Het verschil tussen de GU5.3 en GU10 LED spot is dat de GU5.3 op laagspanning werkt en de GU10 op 230V. Er is dus een externe trafo nodig voor de GU5.3 LED spot. Een ander verschil is dat de GU5.3 met zijn lampvoet in de fitting wordt geklikt waar een GU10 LED spot doormiddel van een kwartslag draai in de fitting wordt geklikt. Bekijk alle GU5.3 LED lampen.

AR111 G53 Lampen

G53 LED lampen zijn de duurzame en energiezuinige vervanger voor G53 halogeenlampen. Deze LED AR111 lampen verbruiken tot wel 80% minder energie. Deze lampen zijn dus goed voor het milieu en voor je portemonnee. Ondanks het lage wattage hebben deze lampen veel lichtopbrengst. Een win win situatie dus! Een ander voordeel is de lange levensduur van wel 30.000 branduren en 3 jaar garantie. AR staat voor Aluminium Reflector met een diameter van 111 millimeter. De fitting ligt 53 millimeter uit elkaar. Bekijk alle G53 AR111 LED lampen.

Contact
Openingstijden