Vluchtwegaanduiding

Wanneer de stroom uitvalt of er brand uitbreekt kan er paniek ontstaan. Voor ieder bedrijf of instelling, klein of groot, is adequate noodverlichting een vereiste. Noodverlichting bestaat uit vluchtwegaanduiding, vluchtwegverlichting en anti-paniek verlichting. Het geeft, zelfs in het donker, de snelste route naar buiten aan. Goede, kwalitatieve noodverlichting kent een lange levensduur, is nagenoeg onderhoudsvrij en is NEN-EN-IEC genormeerd.
Bekijk alle noodverlichting producten.

Centrale of decentrale voeding

Er zijn verschillende soorten noodverlichting. Daarover zo direct meer. Allereerst kijken we even naar de aansturing van de verlichting. Dit kan op twee manieren; centraal en decentraal.
Decentrale vluchtwegaanduiding heeft een eigen ingebouwde voedingsbron. Bij centrale noodverlichting worden de armaturen gevoed door een noodstroomcentrale.

Regelgeving vluchtwegaanduiding

Noodverlichting komt in vele soorten, maten en typen. De regelgeving omtrent verlichting bij calamiteiten is strikt maar soms onduidelijk. Welke armaturen gebruik je in de hal, welke bij de uitgang? Hoeveel LED noodverlichting is nodig en welke zijn geschikt voor mijn bedrijf? Er zijn verschillende besluiten, wetten en normeringen die toelichting geven:

  • Bouwbesluit
  • Arbowet
  • NEN normering
  • EN normering
  • ISO normering
  • IEC normering

Als leek is het lastig om door de bomen het bos te zien. Daarom is het vragen van advies aan een LED specialist zeer aan te raden. Zij kunnen uw situatie onder de loep nemen en een lichtplan op maat maken.

Soorten noodverlichting

Bij noodverlichting maken we grofweg onderscheid tussen drie aanduidingen:

  1. Vluchtwegverlichting: Dit is verlichting welke enkel aangaat wanneer de stroom uitvalt. Vluchtwegverlichting zorgt ervoor dat de vluchtroutes goed te herkennen zijn (groene pictogrammen).
  2. Vluchtwegaanduiding: In tegenstelling tot vluchtwegverlichting staat vluchtwegaanduiding altijd aan. Dit is noodverlichting die de vluchtroutes aanduid en laat zien waar de dichtstbijzijnde uitgang zich bevindt. Aangezien dit type verlichting altijd brandt, is een lange levensduur zeer van belang.
  3. Anti-paniek verlichting: dit type noodverlichting is verplicht te plaatsen in ruimtes groter dan 60m2 met een minimum verlichtingsniveau van 1LUX. Dit type verlichting springt aan wanneer de stroom uitvalt en zorgt ervoor dat grotere ruimtes op de juiste manier verlicht worden. Dit om ervoor te zorgen dat er tijdens een calamiteit de snelste en veiligste manier naar de vluchtroute gevonden kan worden.

Onderhoud en inspectie vluchtwegaanduiding

Het inspecteren van noodverlichting is verplicht gesteld. Uit onderzoek blijkt dat bijna 70% van de noodverlichting in Nederland niet op orde is. Vooral in scholen en horeca komt vaak slecht onderhouden noodverlichting voor.  Vaak wordt het niet goed functioneren van bijvoorbeeld de vluchtwegaanduiding pas opgemerkt op cruciale momenten.

Ieder jaar dient noodvoorziening verlichting gecontroleerd te worden. Ondanks de lange levensduur is controle een vereiste en kan het gebeuren dat er minimale onderhoudswerkzaamheden plaatsvinden zoals het vervangen van een accu. Bij een controle wordt het armatuur, de LED’s en de accu’s nagelopen.

Behoefte aan meer informatie, weten welke producten geschikt zijn of wil je een noodverlichtingsplan op maat voor jouw situatie? Neem dan contact op, we helpen je graag.

Contact
Openingstijden