Systeemplafond verlichting

Ondernemen op een bewuste manier? Duurzaamheid kun je al snel toepassen, ongeacht de business waarin je werkzaam bent. Denk bijvoorbeeld eens aan LED panels of panelen voor je systeemplafond verlichting. Of het nu gaat om vervanging van de huidige conventionele TL plafondverlichting of de directe installatie van LED panelen. Beide opties zijn een prima en duurzame investering. We vertellen je graag iets meer over de mogelijkheden en voordelen!

De voordelen van LED panelen

Wat maakt een LED paneel nou duurzaam en voordelig ten opzichte van conventionele plafond verlichting? In deze blogpost staat alles wat je moet weten omtrent LED panelen als systeemplafond verlichting zodat je voortaan weet waar je op moet letten bij de overstap naar LED.

Energiezuinig

Het meest voor de hand liggende voordeel van LED verlichting is het lage energieverbruik. Een standaard LED paneel met een gebruikelijke afmeting van 60 x 60 cm verbruikt 36 Watt in tegenstelling tot 72 Watt verbruik van een TL inbouw armatuur van 60 x 60 cm. Daarnaast heeft een LED paneel een langere levensduur, daardoor is er ook een flinke besparing op onderhoudskosten.

Lumen Watt verhouding

Minstens zo belangrijk is de Lumen Watt verhouding. De lichtopbrengst wordt uitgedrukt in de eenheid Lumen waar het energieverbruik zich alom bekend vertaald in Wattage. De Lumen Watt verhouding is niks minder dan de efficiëntie aanduiding van een LED paneel. In andere woorden, hoe meer lichtopbrengst per Watt hoe efficiënter het armatuur.

LUX

Naast Lumen bestaat er nog een eenheid voor lichtsterkte genaamd Lux. Lux geeft aan hoeveel licht er op een oppervlakte terechtkomt. Dit is vooral belangrijk om te berekenen wat voor lichtopbrengst er nodig is om een bepaalde ruimte te voorzien van de juiste hoeveelheid verlichting. Eén Lux staat gelijk aan één Lumen/m2.  Er bestaan richtlijnen voor verschillende ruimtes met betrekking tot Lux waarden. Voor een kantoorruimte is de norm 500 lux gemiddeld.

Het standaard LED paneel, eerder genoemd heeft bij ons een lichtopbrengst van 4500 Lumen. Er is per 6m2 één LED paneel nodig om de juiste verlichting te bieden. Voor een kantoor ruimte van 60 m2 zijn dus 10 led panelen nodig. Vervolgens is het dan belangrijk om te kijken naar het type LED paneel. Kies je er een met veel Lumen en een hoger Wattage, meer lichtopbrengst maar minder efficiënt. Of ga je voor een hogere Lumen Watt verhouding wat het energie verbruik nog meer ten goede komt?

Gebruiksvriendelijk

Een bijkomend voordeel van LED panelen is de gebruiksvriendelijkheid en het onderhoud. Je interieurverzorger zal dit probleem vast niet ontkennen; die vervelende TL roosters waar stof en andere vuiligheid zich op moeilijk bereikbare plekken ophoopt. Hartstikke onhandig om daar iedere keer weer tussen te geraken om grondig te reinigen.

Het is namelijk zo dat de lichtopbrengst van conventionele TL buizen afneemt naarmate de hoeveelheid stof en vuil op de lampen toeneemt. Eén van de oorzaken komt doordat vaak alleen de zichtbare delen worden gereinigd vanwege het gemak.

Bij LED panelen ben je van dit probleem af. Doordat LED panelen gelijk zijn aan de rest van je plafond en tevens vlak zijn afgewerkt is het schoonmaken van een LED paneel een kwestie van gemak. Een schoonmaak doek erover en je LED paneel is binnen enkele seconden weer gereinigd.

Lange levensduur

De gebruikelijke levensduur van een LED paneel is 50.000 branduren. Dat zijn maar liefst meer dan 6000 werkdagen bij 8 branduren per dag. Uitgerekend gaat een LED paneel zo’n 20 jaar mee onder optimale omstandigheden. In tegenstelling tot conventionele TL buizen verlichting die het regelmatig begeven en kapot gaan hoef je je bij LED panelen nauwelijks druk te maken over vervanging. Dit scheelt in vervangingskosten voor zowel het product als de nodige arbeid. Dit draagt weer bij aan het rendement op deze duurzame investering en de fiscale voordelen.

Formaat LED panelen systeemplafond verlichting

LED panelen zijn beschikbaar in verschillende soorten, maten en specificaties. Het formaat van de standaard afmetingen LED panelen is naadloos te vervangen met de conventionele TL armaturen. Het betreft dan in de meeste gevallen de volgende afmetingen:

  • 30 x 60 cm
  • 60 x 60 cm (standaard formaat bij systeemplafonds)
  • 30 x 120 cm (standaard formaat bij systeemplafonds)
  • 60 x 120 cm

De LED panelen zijn direct aan te sluiten op het huidige lichtnet en bedienbaar middels de bestaande lichtschakelaar. Er is ook een mogelijkheid om de bediening van de LED verlichting via een afstandsbediening of je telefoon te beheren waarbij je kunt kiezen voor dimbare LED panelen om zo de perfecte sfeer te creëren.

Lichtkleur LED panelen

De verschillende soorten, maten en specificaties van LED panelen komen naast diverse afmetingen ook in type lichtkleur of kleurtemperatuur.  Deze eenheid wordt gemeten in Kelvin (K). De kleurtemperatuur varieert van warm wit licht (3000K) tot zeer koud (6500K).

Ter illustratie; daglicht is 6500K. Het type licht dat je nodig hebt hangt af van de ruimte en de situatie omdat de lichtkleur ook invloed heeft op de gemoedstoestand en prestaties van de aanwezigen in de ruimte.

Wij van Led Online bieden de volgende specificatie kleurtemperatuur LED panelen:

  • Warm wit; LED panel van 3000K
  • Helder wit; LED panel van 4000K
  • Koud wit; LED panel van 6500K

CRI en UGR

Color Rendering Index ook wel kleurweergave, is tevens van belang bij LED plafond panelen. De sterkte wordt weergeven in CRI/RA. De aanduiding wordt aangegeven op een schaal van 0 tot 100. De hoogte van de CRI bepaald een zo’n natuurgetrouwe kleurweergave die overeenkomt met daglicht. Een CRI van 0 geeft dus nauwelijks kleur weer waar een CRI tussen de 80 en 90 voldoende is in de meeste gevallen.

De Unified Glare Rating is dan weer de verblindingswaarde waar tevens rekening mee gehouden moet worden. Deze eenheid geeft de mate van verblinding van een LED paneel weer waarbij een lagere UGR waarde minder verblinding inhoudt. Er zijn Europese normen vast gelegd (NEN-EN 12464-1) die bepaalde richtlijnen hanteren met betrekking tot het visuele licht comfort.

Zoals je leest zijn de voordelen van LED verlichting noemenswaardig. Met LED panelen bespaar je op energieverbruik, installatie en vervangingskosten, onderhoudskosten en is er zelfs de mogelijkheid om subsidie aan te vragen. Investeringen in duurzame energie en energiebesparende middelen kunnen namelijk in aanmerking komen voor de Energie Investering Aftrek (EIA 2021). Deze subsidie is een fiscaal investeringsvoordeel waarbij tot wel 45% op de fiscale winst in mindering gebracht kan worden naast de gebruikelijk afschrijving.

Contact
Openingstijden