Veilige LED spots badkamer

Ga je led-spots kopen voor in je badkamer? Allicht kies je dan het liefst natuurlijk meteen voor de juiste lampen. Zeker als je voor inbouwspots kiest. Want het zou zonde zijn als je erachter komt dat je de verkeerde led-spots in je badkamer hebt zitten. Waar moet je op letten? Zo kies je de badkamerverlichting

Begin bij de soorten verlichting in je badkamer

Welk doel moeten lampen in je badkamer hebben? Denk na over wat je met verlichting wil bereiken. Het doel bepaalt voor het grootste deel de lamp die je voor je badkamer nodig hebt.

 • Centrale verlichting
  Voor de centrale verlichting van je badkamer kun je kiezen tussen een led plafondlamp of led-spots. Wil je bijvoorbeeld downlights centraal in het plafond, of wil je juist de randen accentueren? En vind je dan opbouwspots of inbouwspots mooier? Als je daaruit bent, kun je nog kiezen of je voor standaard led-plafondspots gaat of voor dimbare led-spots die je ook als sfeerverlichting in kunt zetten.
 • Spiegelverlichting
  Om spiegels te verlichten kun je kiezen voor ingebouwde spiegelverlichting (indirect licht) denk bijvoorbeeld aan led strips.
 • Bad- of doucheverlichting
  Heb je badkamerverlichting nodig in of bij je bad of douche? Dan is het extra belangrijk dat je voor waterdichte led-spots in je badkamer zorgt. Voor natte en vochtige ruimtes heb je waterdichte inbouwspots nodig met een IP-waarde van 65.
 • Kast- of nisverlichting
 • Als je een kast of nis in je badkamer hebt, kun je die mooi belichten met led-spotjes, maar ook met waterdichte led-strips over de volle breedte.

Let op deze 4 kenmerken van led-spots voor in je badkamer

Als je eruit bent welke badkamer-spots je wilt hebben voor jouw badkamer, let er dan op dat je de led-spots met de juiste kenmerken koopt. We kijken dan naar de juiste IP (IP-waarde), de lichtintensiteit (lumen), de de kleurtemperatuur (Kelvin).

1) IP-waarde voor waterdichtheid

Of je waterdichte led-spots nodig hebt, hangt af van hoe dicht je ze bij het water plaatst. Je kunt je badkamer indelen in 3 zones om de juiste IP te kiezen.

Zone 1 is de natte zone, bij je bad of douche tot 225 cm boven de bodem. Je hebt dan een IP-waarde van minimaal IP65 nodig, wat inhoudt dat je spotjes dan waterdicht en dus veilig zijn.

Zone 2 is de rest van je badkamer waar niet direct water komt, maar wel condens kan ontstaan door warm water van je douche of bad. Verlichting met minimaal IP44 is dan voldoende.

2) Lumen voor lichtintensiteit

Een led-lamp brengt veel meer licht op dan een gloeilamp. De lichtopbrengst van led-spots is aangegeven in lumen. Het aantal lumen dat je nodig hebt per vierkante meter is uitgedrukt in lux. 1 lux = 1 lumen per vierkante meter.

Heb je op sommige plaatsen extra licht nodig? Bijvoorbeeld bij je spiegel voor make-up of scheren? Let dan op dat je niet te sterke verlichting kiest, want dan werkt het juist verblindend. Kies voor een wandlamp naast je spiegel of een led strip.

3) Kelvin voor kleurtemperatuur

Led-lampen zijn er al lang niet meer alleen in helder wit, maar juist in heel veel verschillende kleurtinten en zelfs kleuren. Zo kun je met de juiste kleurtemperatuur of kleur je badkamer de sfeer geven die je wil. Omdat de badkamer een plaats is waar je je wilt kunnen ontspannen, kun je het
best kiezen voor een warme kleurtemperatuur. De kleurtemperatuur staat aangegeven in Kelvin, van 1900 tot 10.000 Kelvin. Hoe hoger, hoe witter het licht. Een led-lamp van ongeveer 2800 Kelvin komt het dichtst in de buurt van de kleur die een gloeilamp geeft. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor dimbare led.

Je hebt ook led-spots voor je badkamer in sfeerkleuren. Wat dacht je van badkamer led-inbouwspots met een blauwe kleur boven de douche? Als je zelf je kleuren wilt bepalen voor elk moment, zijn er ook led-strips die in kleur veranderen of die je zelf kunt instellen.

De voordelen van led-verlichting in je badkamer

Led-verlichting is ideaal voor in je badkamer en daarom ook heel populair. Led is namelijk energiezuinig en gaat ook heel lang mee. Bovendien is led klein van formaat, zodat je led-spots makkelijk kunt verwerken in je badkamer. Je creëert er de sfeer mee die jij wilt als je lekker gaat badderen of douchen: led-lampen zijn er in alle kleuren, kleurtemperaturen en lichtsterktes en als je kiest voor dimbare led-spots kun je het licht ook nog dimmen voor extra sfeer.

Contact
Openingstijden